diumenge, 25 de desembre del 2011

Sopa de Ceba

Una molt bona sopeta com a plat únic a la nit.

Només us cal: 
- Una ceba dolça per persona (també serveixen els altres tipus de ceba però amb la dolça, la sopa és més bona)
- Formatge ratllat
- Mantega
- Farina
- Brandy/cognac/whisky
- Brou vegetal (fet amb verdures o dau vegetal)
- Oli, sal, pebre negre
- 2 o 3 grans d'alls

Anem a fer-la:
Es talla la ceba en rodanxes finetes i es trinxa l'all.


En una cassola es posa oli i mantega. A foc lent que es vagi desfent la mantega i que s'emulsioni amb l'oli.

S'afegeix una mica de sal i pebre.
Desfeu mentrestant el dau de brou vegetal en un litre d'aigua.
Es deixa coure 20-25 minuts, la cassola tapada, remenant sovint amb una cullera de fusta fins que la ceba sigui translúcida. No ha de quedar rostida.
 Afegiu ara una cullerada de farina i remeneu be. Tot seguit es posa el brandy o el licor sec que tingueu i deixeu uns 2 minuts que evapori.
Afegiu el brou vegetal, feu bullir la cocció i deixeu-ho a foc lent uns 15-20 minuts.



 Mentre es fa la sopa, talleu unes llesques fines de pa, les torreu una miqueta només i les suqueu amb all.
Quan passin els 15-20 minuts, tireu dintre de la sopa uns 30-50 grams de formatge ratllat. Aneu remenant fins sense apagar el foc fins que el formatge estigui desfet.


Poseu la sopa en plats o bols que puguin anar al forn (molts plats normals se us poden trencar per la calentó). Damunt de la sopa poseu una llesca de pa i per sobre formatge ratllat.


Precalenteu el forn i feu gratinar la sopa uns minuts.


No torreu massa el pa prèviament o us quedarà massa torrat al forn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada